Quiche lorraine
Skrivet den 2008-11-11, klockan 18:40:34Pers: 5-6 st
Tid: ca 1½ timme
Ugn: 200 grader
PAJDEG:
3 dl vetemjöl eller 1½dl vetemjöl och 1½ grahamsmjöl
125 g smör eller margarin
2-3 msk kallt vatten
FYLLNING:
150 g rökt skinka eller kassler
1 liten purjolök
3 ägg
3 dl mjölk
1 krm salt
½ krm svartpeppar
3-4 dl (ca 150 g) riven ost
GÖR SÅHÄR:
Mät upp mjölet i en skål. Lägg i kylskåpskallt matfett, skuret i små bitar. Finfördela fettet i mjölet med en gaffel, med fingertopparna eller i en matberedare till en smuig massa. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg.
Tryck ut degen i en vid form (ca 25 cm i diameter). Täck botten och kanterna. Nagga degen med en gaffel och låt den stå svalt i ca 15 minuter.
Under tiden gör du fyllningen och sätter på ugnen på 200 grader. Skär det rökta köttet i strimlor. Skölj och skiva purjon. Koka den 3-4 minuter i lite saltat vatten och låt den rinna av. Vispa ihop ägg, mjölk, salt och peppar.
Lägg kött, purjo och ost ovanpå pajdegen. Häll över äggsmeten.
Grädda på nedersta falsen i ugnen tills äggsmeten stelnat och fått fin färg, ca 40 minuter.
Servera pajen något avsvalnad och med en blandad sallad.
Hoopas att det smakar
Tid: ca 1½ timme
Ugn: 200 grader
PAJDEG:
3 dl vetemjöl eller 1½dl vetemjöl och 1½ grahamsmjöl
125 g smör eller margarin
2-3 msk kallt vatten
FYLLNING:
150 g rökt skinka eller kassler
1 liten purjolök
3 ägg
3 dl mjölk
1 krm salt
½ krm svartpeppar
3-4 dl (ca 150 g) riven ost
GÖR SÅHÄR:
Mät upp mjölet i en skål. Lägg i kylskåpskallt matfett, skuret i små bitar. Finfördela fettet i mjölet med en gaffel, med fingertopparna eller i en matberedare till en smuig massa. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg.
Tryck ut degen i en vid form (ca 25 cm i diameter). Täck botten och kanterna. Nagga degen med en gaffel och låt den stå svalt i ca 15 minuter.
Under tiden gör du fyllningen och sätter på ugnen på 200 grader. Skär det rökta köttet i strimlor. Skölj och skiva purjon. Koka den 3-4 minuter i lite saltat vatten och låt den rinna av. Vispa ihop ägg, mjölk, salt och peppar.
Lägg kött, purjo och ost ovanpå pajdegen. Häll över äggsmeten.
Grädda på nedersta falsen i ugnen tills äggsmeten stelnat och fått fin färg, ca 40 minuter.
Servera pajen något avsvalnad och med en blandad sallad.
Hoopas att det smakar
Vad tycker du?
Trackback